luni, 21 noiembrie 2016

Cum îți imaginezi primul tău joc de airsoft?

    
    
    Fenomenul Airsoft este originar din Japonia unde armele nu pot fi deținute decât de cadrele militare, astfel oamenii s-au gândit să realizeze replici ale armelor reale dar fără a avea aceleași implicații ca și cele reale. Nimeni nu știe exact anul în care a fost inventat dar în anul 1970 fenomenul numit Airsoft și-a făcut prezența în Hong-Kong. Oamenii au fost foarte interesați și astfel s-a extins pe tot continentul Chinei. 10 ani mai târziu au apărut primele replici de airsoft în Marea Britanie sub formă de kituri semi-asamblate pentru hobby. De aici, Airsoftul a ajuns să fie declarat sport recreațional ce s-a extins încet încet în toată lumea. Astfel în ziua de azi replicile de airsoft sunt produse la scară largă în toată lumea. Bineînțeles cei mai importanți producători au rămas în Japonia iar cei mai mari în China și Taiwan. Alți producători mai mici sunt localizați pe toate continentele: America, Canada și Europa.
    Airsoftul e un joc cu tentă militară, într-un cadru organizat, care simulează un conflict cu tentă reală. Armele de airsoft arată exact ca armele reale, numai că în loc de gloanțe, sunt bile din plastic făcute special pentru așa ceva. Practic, dacă îți plac jocurile cu arme, poți crea cadrul unui astfel de joc și în realitate, fără să riști viața nimănui. 
Mai multe detalii despre airsoft găsiți pe site-ul:www.airsoft6.ro/despre-airsoft.
    Jocul meu ideal de airsoft vreau să se desfășoare într-o pădure cu multe cazemate unde jucătorii își antrenează abilitățile psihice, fizice și morale. De drept n-am jucat niciodată airsoft, dar am jucat laser-tag, ceva asemănător care seamănă și cu paintball-ul. Jocul ideal de airsoft pentru mine trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
  1. Armele să fie cât mai apropiate de cele reale. Adică în continuare avem următoarele exemple: armă automată electrică, pistol automatic electric, armă pe bază de gaz cu recul, armă pe bază de gaz fără recul, armă de Asalt pe bază de gaz cu recul, mitralieră de mici dimensiuni, mitralieră de companie automată.
  2. Locația să fie cât mai autentică - o pădure. Deci un cadru organizat presupune o grupare de minim 2 indivizi ce dețin echipamentul minim necesar ce doresc să simuleze un conflict și o locație special amenajată pe un spațiu privat, ferită de accesul publicului, deoarece legea interzice afișarea și exploatarea replicilor de airsoft în spații publice. 
  3. Să ai mașini blindate și chestii specifice războiului.
  4. Contează cu cine joci. Pentru a putea achiziționa, deține și exploata o astfel de replică de airsoft vârsta minimă este de 18 ani.
  5. Contează cum sunt făcute echipele. Adică clasele de joc care face referire la rolul pe care îl joacă arma + jucătorul. Astfel există patru mari clase distincte: Infanterist: zis și pușcaș sau rifleman. Acest rol se atribuie jucătorilor cărora le place să fugă și să tragă. Optează în general pentru replici mici sau medii, cât mai ușoare și mai manevrabile. Încărcătoarele de rezervă trebuie să fie din abundență iar echipamentul să fie cât mai simplist pentru a permite o bună mobilitate. Replicile trebuie să ofere distanțe de angajare mici spre medii. În general, infanteriștii reprezintă prima linie de atac.DMR: în traducere designated marksman sau pe românește țintaș. Replica principală trebuie să fie capabilă să ofere distanțe de angajare medii spre mari. Țintașul are rolul de a nu trage la nimereală ci doar atunci când ținta este bine încadrată în dispozitivul de avansat de ochire. Se poate spune că prima linie de atac este susținută de țintaș de undeva din linia a doua poate chiar mai în spate. SAW: squad automatic weapon, heavy weapons guy sau mitralior. Acest rol este menit să țină adversarul cu capul la cutie până când primele linii de atac avansează. În general replicile sunt grele iar mobilitatea redusă. Muniția trebuie să fie din abundență. Acest rol este preferat de jucătorii ce nu se pot abține din apăsarea trăgaciului. În general este suficient să-i arăți direcția și să te dai la o parte. Sniper: sharpshooter sau pe românește lunetist. Aici totul ține de răbdarea de a aștepta inamicul să ajungă in centrul țintei și nu invers. Replicile sunt în general ușoare și oferă putere de foc net inferioară față de celelalte clase datorită limitării muniției și a reîncărcărcării greoaie. Camuflajul reprezintă un factor important în acest rol deoarece odată descoperit, sniperul nu prea mai are ce face. Această clasă stă undeva în spatele tuturor celorlalte clase și oferă suport trupelor atunci când orice altă strategie a picat. Folosit corect, sniperul poate avea un adevărat efect demorizalitor  către inamici.
  6. Legislatie. " Replici de tip airsoft - replici după arme și dispozitive militare reale, la scara 1:1, către inamici cu un mecanism electric, mecanic sau pe bază de gaz neiritant, construite pe principii asemănătoare armelor, car nu folosesc muniții, ce aruncă proiectile metalice." Legea permite achiziționarea și deținerea acestor replici ale armelor adevărate doar de către persoanele majore fără autorizații suplimentare, astfel vârsta minimă obligatorie este de 18 ani. Legea interzice afișarea și exploatarea replicilor de airsoft în locuri publice. Replicile de airsoft se vor tansporta în cutiile originale, cutii sau huse destinate transportului, fără a fi încărcate cu muniție. Replicile de airsoft vor putea fi exploatate doar în spațiile private de accesul publicului, special amenajate și semnalizate, pentru practicarea acestui sport. 
    Când discutăm despre Airsoft trebuie să ne adresăm corect pentru a nu crea confuzie între armele reale și cele de airsoft. Astfel cuvinte ca: jucărie de airsoft sau replica de airsoft și chiar arme de airsoft, trebuie să fie bine întipărite în vocabularul oricui are de-a face cu acest sport. În lume, legislația poate diferi în ceea ce privește airsoftul, în unele țări fiind chiar interzis. Dacă în majoritatea regiunilor viteza maximă este de 199,9m/s în unele locuri cum ar fi Japonia, viteza maximă este de 100m/s sau puterea de 1 Joule. Față de un joc virtual e un joc strategic care efectuează anumite misiuni. Pe lângă acestea airsoft trebuie să mai aibă și echipament tactic, accesorii airsoft, replici airsoft, componente, consumabile, service&îngrijire.







Tipuri de jocuri de airsoft:
    Cel mai comun tip de joc este cel în care se formează 2 sau mai multe echipe cu rolul de a se elimina reciproc, până în momentul în care una din echipe rămâne fără reprezentanți, astfel jocul sfârșindu-se. Regulile pot diferi mult; de exemplu după un anumit timp prestabilit să existe posibilitatea de a reintra în joc.
    Capturarea steagului, aici pot exista unul sau mai multe steaguri, iar jocul poate avea reguli de câștig diferite. Ideea de bază este capturarea steagului în cât mai scurt timp.
   Dezamorsarea "bombei", bineînțeles este vorba de o bombă fictivă reprezentată de un obiect oarecare, amplasată într-o anumită locație cu scopul final de a putea ajunge la acea locație și capturarea bombei, astfel considerându-se dezamorsarea sa.
    Plantarea unei "bombe", aceeași bombă fictivă de această dată va trebui amplasată într-o anumită locație și ulterior, cucerită sau alte acțiuni prestabilite.
    Ca și scenarii de joc posibilitățile sunt vaste fiind nevoie de un pic de colaborare între coechipieri și adaptarea scenariului cu locația unde are loc meciul, numărul și tipul jucătorilor.
Termeni:
Tipuri de replici de airsoft:

  • A.E.G.
  • A.E.P.
  • G.B.B.
  • G.N.B.
  • G.B.B.R.
  • S.M.G.
  • S.A.W.
Termeni tehnici:

  • Hop-Up - Efectul de învârtire a bilei ce ajută la deplasarea ei pe o distanță mai mare. Efect numit și Efect Magnus.
  • Ni-Cd - Acumulatori pe bază de Nichel și Cadmiu.
  • Ni-MH - Acumulatori pe bază de Nichel și Hidrură Metalică.
  • Li-Po - Acumulatori pe bază de Polimer de Litiu.
  • Li-Fe - sau LiFePO4 - Acumulatori pe bază de derivați de Litiu de Polimer.
Termeni generali:
  • M.E.D. - Minimal engagement distance: distanța minimă de angajare.
  • Mil-Sim - Simularea cât mai exactă ale acțiunilor întreprinse de cadrele militare.
    Ca încheiere vă mai pot spune că acest joc se bazează în primul rând pe fairplay, deoarece bilele nu lasă urme vizibile, în momentul impactului cu adversarul, acesta trebuie să confirme pentru ca lovitura să fie validă. Echipamentul minim necesar pentru a putea practica acest sport este o replică de airsoft, consumabilele aferente și un minim de protecție obligatorie asupra ochilor, ochelari speciali de protecție sau mască specială. Această parte a corpului fiind extrem de sensibilă există posibilitatea de vătămare gravă.  






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu